Dar este in Romania!

Imi amintesc de perioada cautarilor gradinitei potrivite pentru Ana. Dupa ce, intamplator, ajunsesem pe pagini ale gradinitelor din afara, am continuat sa caut si sa citesc despre cum e “la ei”. Si imi placea! Nopti intregi butonam, accesam pagini, trimiteam e-mail-uri (ziua stateam cu Ana, asa ca nu aveam prea multa liniste ca sa fac asta), incercand sa aflu daca exista si in Bucuresti ceva asemanator. Comparat programe, vazut meniuri, citit pareri, calculat timpi si distante, vizionari. Pana la urma, am luat o decizie si am crezut ca este cea mai buna optiune. Nu a fost chiar asa, insa doar timpul ne-a dovedit asta.

A urmat venirea pe lume a fratelui Anei, Stefanel, si ceea ce a fost dupa: o perioada in care am incercat sa ne regasim ca ritm, ca familie, ca mod de viata. Si noi cautari: era nevoie sa gasim o alta gradinita pentru Ana. Si a fost momentul acela in care se aliniaza astrele, in care universul iti indeplineste o dorinta, in care gasesti ceea ce cauti: am gasit-o! Despre gradinita Bergman – the Nature Kindergarden am tot amanat sa scriu. Dintr-un singur motiv: tot timpul de intampla acolo ceva atat de minunat, de grozav si de neasteptat, incat mereu imi spuneam “Dupa evenimentul asta voi scrie, caci e musai sa-l includ in postare!”

Perioada de acomodare a Anei la Bergman a fost foarte scurta, aproape 2 saptamani, timp in care a stat la gradinita 2 ore, dupa-amiaza, cand erau mai putini copii prezenti. Apoi a inceput programul lung, de la 8 – 18.00.

Totul a fost nou pentru ea, dar cred ca cel mai mult au bucurat-o iesirile in padure. Indiferent de anotimp, mai putin in perioadele cu viscol puternic, ploi torentiale si vijelii.

Si, pe langa joaca in noroi, alergatul pe poteci si imitarea strigatelor de animale, copiii fac in padure o multime de lucruri de care noi, adultii, fie am uitat, fie nu am stiut niciodata. Afla de la biologul care ii insoteste tot felul de informatii despre plante, despre insecte si animale. Construiesc colibe din ce gasesc prin padure; sau leaga pur si simplu crengi pe care apoi se catara, de pe care sar si cu ajutorul carora isi exerseaza mobilitatea, creativitatea, imaginatia si, uneori, isi testeaza curajul.

Stiu ce speciala este ziua in care padurea le dezvaluie secretele sale: un musuroi de cartita, cateva rame, urme de animale salbatice pe zapada proaspata.

Cum fiecare saptamana are o tema dedicata, prin care se urmareste asimilarea prin joc si joaca, de catre copii, a diferitelor cunostinte, este lesne de inteles cat de placut trece timpul la gradinita. Multi parinti, printre care si noi, si-ar dori sa fie prezenti!

Foarte multe activitati au loc in curtea sau in bucataria gradinitei: montarea unui cort, construirea de casute pentru pasari, pregatirea unor feluri de mancare, catarare in copaci, “bataie” cu pistoale pline cu apa.

Joia este si ea o zi speciala: ziua de yoga pentru copii. Mindfulness, relaxare, conectare.

Va spuneam ca foarte multi parinti isi doresc sa fie din nou la gradinita, de fapt la o gradinita cum este Bergman. Si uneori avem aceasta sansa!

In fiecare joi copiii trebuie sa prezinte un proiect pe care l-au lucrat acasa, impreuna cu parintii, de-a lungul unei saptamani. Am tratat cu emotie si seriozitate, de fiecare data, realizarea proiectului.

Ziua de 8 martie a anului 2017 a fost speciala. Am scris despre ea aici si inca retraiesc acele emotii cand imi amintesc!

Celebrarea verii si marcarea sfarsitului unei etape (nu spun a unui an scolar, caci gradinita este deschisa permanent) a avut loc pe 21 iunie, in padure. Noi, parintii, am fost invitati si asteptati cu muzica live, flori, fructe, fotografii cu copiii nostri si lucrari realizate de ei. Si ceva in plus, adus cu ei de oamenii de la Bergman: bucurie, simplitate, buna-dispozitie.

Fiecare anotimp, fiecare sarbatoare are locul ei in calendarul activitatilor Bergman: Craciun, Paste, Halloween, 1 Martie, 8 Martie, primavara, vara, iarna, toamna.

Dar nu toate activitatile au loc in gradinita: foarte interesante au fost vizitele la Dino Park Rasnov si Gradina Botanica Bucuresti.

Insa o actiune tare draga, plina de emotii de toate felurile si pentru Ana, si pentru noi, a fost tabara Bergman de la Magura. Prima data Ana a stat departe de noi atunci cand l-am nascut pe Stefanel (3 zile la Rosiori, cu bunica). Asa ca tabara a fost acea experienta completa: impreuna cu echipa Bergman si colegii ei, Ana a petrecut 3 zile la munte, fara noi. Experienta merita o postare separata, careia promit sa ii dedic mai mult timp, insa acum vreau doar sa arat cat de interesanta a fost aceasta iesire.

Altfel a fost si…. “Saptamana Altfel”! Locuri si oameni noi in fiecare zi!

“Săptămâna Altfel”, ziua 1: pod, nisip, soare, nisip, scoici si melci, nisip, acasă, nisip, copil fericit in nisip.

17796289_1543055235729363_9045583382362899454_n (1)

“Săptămâna Altfel”, ziua 2: trupe speciale in acțiune.

17799019_1544025165632370_4472459594911598187_n

Miercuri a fost ziua 3 a “Săptămânii Altfel”: in livada cu ciresi.

17796800_1545658708802349_5498827497088887892_n

“Saptamana Altfel”, ziua 4. Ferma.

17757309_1545777435457143_2194113166424049578_n

“Săptămâna altfel” ultima zi: Piscina Urbana.

17759863_1547432121958341_6704900694267257653_n

Tot incercand sa imi dau seama cum as vrea sa fie aceasta postare, am realizat ca nu voi cuprinde niciodata tot. Oricat as scrie, oricat as fotografia. Insa am incercat sa transmit, prin cuvinte si imagini, cum este la o gradinita ce ne place. In Romania. In 2017. Atunci cand oamenii sunt dedicati, cand gasesc placere in larma atator glasuri de copiii, cand au rabdare infinita, cand vor sa fie mai mult si sa invete, la randul lor, unii de la altii, atunci se vede. Si se poate.

Noi vom intra in vacanta. Si ne vom “reloca” o perioada la tara. Pentru ca, pe langa toate experientele minunate de la Bergman, copiii mei vor avea o copilarie completa: cu vacanta de vara la curte, cu gaini si pisici, cu gradina, cu apa la fantana si balacit in noroi. Cu muste si tantari, cu goange de tot felul.

Din toamna vom reveni la gradinita, cu tolba plina de alte povesti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s