Politeturi

Sambata nu mai stiu ce i-am dat Anei, la cererea ei, si am auzit primul: “Mutumesc!”. Apoi duminica, la masa, cand a adus Cristi pastele facute de el, am auzit-o iar: “Mutumim, tata!”. Si tot duminica, la plimbarea de seara, cand a cerut sa o iau in brate, a adaugat la final si “Tog!” (“te rog” pe limba ei).Cand vorbeste despre cineva prezent spune “Doamna / Domnu’ “, saluta “Buna” si la plecare spuna “Paaaa!!!”

Au fost frumoase si emotionante ambele momente, pentru ca, desi noi folosim mereu aceste cuvinte, este prima data cand le foloseste si ea. “Tog” a mai spus, insa nu din proprie initiativa. Mi-nu-nat!

Oricum, vocabularul ei explodeaza zilele astea: “pusosi” = pufosi (cand vorbeste despre nori), “fisica” = pisica, “ghininita” = gradinita, “canunu” = scaunul, “gedudu” = degetul, “pepasu” = pempersul, “pundulet” = fundulet, “pugim” = fugim, “doba” = ciorba.

Poate spune propozitii, stie cuvinte antonime (atunci cand bem un pahar de vin in prezenta ei, spune tot timpul “mare” pentru ca atunci i-am spus ca poate bea si ea; si in completare adauga “nu mica”, pentru ca nu bea vin, este mica).

Inca o pasioneaza sa se uite dupa luna si stele, caci dupa masa de seara iesim la plimbare. Ne spune uneori “Nu place asa”, “Nu tipi” (nu, nu ridicam tonul, doar vorbim unul din camera cu celalalt din bucatarie… si trebuie sa ne conformam). Cand ii place foarte mult ceea ce mananca sau ii este foarte foame spune mere: “Buna carnea” sau “Bune pacele” (pastele) sau “Bun pecele” (pestele). A inteles cum e cu hainele: “vara cuti, acum lungi”.

Are o intonatie grozava cand o rog sa faca ceva anume “Da, bine!”

Si in continuare ma uimeste cum incearca sa ne spuna povesti cu cuvintele pe care le stie, insotite de gesturi si mimica!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s