Revolutia “Nu!”

Ca Ana e in etapa “Nu” am spus-o deja; nu s-a schimbat nimic, dar nu-i nicio graba, avem timp…. berechet…

Dar incercam si noi sa facem propria noastra revolutie “Nu” – adica sa renuntam la orice fraza sau propozitie ce incepe cu acest cuvant. Oho, dar nu-i usor deloc. E chiar mai greu decat m-am asteptat! Pe cuvant! Avem de lucru cu noi insine, nu gluma!

Primul pas in incercarea de a scapa de “Nu” a fost sa inlocuim fraza cu altceva. Spre exemplu: in loc de “Nu mai alerga!” sa spunem “Mergi mai incet!”. Oricum, Ana nu are reprezentarea lui “nu mai alerga”… adica ea alearga oricum, iar ca sa inteleaga ceva din propozitia asta trebuie sa se si vizualizeze facand ceea ce ii spunem noi. Ori insiruirea de cuvinte “nu mai alerga” pentru ea nu inseamna mare lucru. Ei, dar daca spunem “mergi mai incet”, ea isi pune in functiune rotitele din capsorul ala dragalas si se vede mergand mai incet; si culmea (sau nu!), in ultima vreme chiar functioneaza!

Al doilea pas in anihilarea lui “Nu” a fost sa-i oferim alternative. Asta da provocare! Ce alternativa sa ii dau la: “Nu trage fata de masa cu tot cu farfuria plina de ciorba!” sau “Nu molfai talpa de la cizma!” sau “Nu arunca solnita in supa!”. Mda, uneori, tot cautand alternative, raman blocata si ma duc sa iau mopul si sterg ciorba de pe jos, pun cizmele la loc si spal copila pe maini si pe fata, scot solnita din supa cu o lingura si cam atat.

Dar nu ma dau batuta! Am solutii la situatiile amintite mai sus (putine, ce-i drept, fata de toate cele traite zilnic, dar la ora asta… n-am pretentii): ma reped si prind in timp util fata de masa (nu o mai prindem cu clesti de marginea mesei pentru ca s-au dovedit inutili in fata Anei), ii spun (calm) sa scoata din gura talpa de la cizma si, in fine, prind din zbor solnita si ne amuzam copios de ce era sa se intample!

A, si zilele astea am mai aflat ceva ce pare ca merge: cand e pe care sa faca ceva ce nu-i ok sau cand refuza sa faca ceea ce o rugam noi, o intrebam “Faci tu singura cutare lucru, sau il fac eu?” Uneori merge, alteori se face ca nu aude si ne ignora complet. Noi suntem insa perseverenti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s